Tagdækker

Vil du arbejde med byens bedste udsigt? Som tagdækker er du naturligvis på toppen af bygningen, hvor du sørger for at huse, lejligheder, hospitaler eller andre konstruktioner kan modstå det danske vejr. Du kan få job i små byggefirmaer eller i store entreprenørvirksomheder og kan også vælge at blive selvstændig.

Hvad oplever man som tilskuer ved tagdækkernes stand til DM i Skills? Man oplever et rigtigt håndværk. Tagdækkerne har kun ét forsøg, når der snittes og svejses. De forsøger at tøjle de op til 2000 grader varme flammer fra brænderne og at få dem til at spille sammen med tagmembranmaterialer med så lave smeltepunkter som 100 grader. For at dette kan lykkes, er tagdækkerne nødt til at anvende højt specialiserede svejse- og snitteteknikker, hvor der ikke er plads til fejl, uden at det kan have meget alvorlige konsekvenser for hele byggeriet.

Hvad er det for en opgave, deltagerne skal løse? Opgaven, som tagdækkerne skal løse, består af to dele. En klassisk skrå dansk tagdækning (kaldet en listedækning), hvor der foruden tagmembraner indgår et ovenlysvindue, en rygningsudluftning og tagkanter udført med aluminium. Derudover skal tagdækkerne lave et moderne fladt tag med kileskåret tagisolering, hvor tagmembranen er lavet af genbrugt bitumen og har grønt tag på toppen, hvor de lodrette inddækninger afsluttes med tilpasset sort aluminiumskapsel.

Hvad gives der point for? Ligesom til tagdækkernes svendeprøve gives der point i fire trin. Er tagdækningen tæt? Kan tagdækningen som helhed sælges til en kunde? Er alle regler, normer og tolerancer overholdt? Hvordan er æstetikken? Inden for hvert trin er der så en lang række punkter, der bliver bedømt. Som sammenføjninger, lige snit og planhed.

Hvad skal man kigge efter for at se den bedste opgave? Man skal typisk kigge efter, hvor skarpt tagdækningen fremstår. At der ikke er noget, som irriterer øjet. At der er skarpe og lige snit, ingen buler og ridser, og at alt tilbehør er placeret og udført som på de udleverede tegninger. Der kan dog være afgørende ting, som er skjult og kun kan vurderes af dommerne – som for eksempel kuldebroer, korrekt fastgørelse og gennembrændinger i underpap.

Sponsorer

Stand

T5-746, T5-756

overskrift

Fagtype

overskrift

Prøv mærk føl

Vil du prøve kræfter med faget? Så er fagets Prøv mærk føl-aktivitet noget for dig

Fagets aktiviteter

Typer:
Typer: