Tækkefolk

Som tækkemand arbejder du med et mange hundrede år gammelt håndværk, men samtidigt også med hightech-værktøj og moderne krav til, hvad et stråtag skal kunne. Du kan både lægge nye stråtage, udføre reparationer og grundlæggende tømrerarbejde. Du kan få job i tækkefirmaer, tømrer- og snedkervirksomheder eller blive selvstændig. Du kan også læse videre til f.eks. bygningskonstruktør.

Hvad oplever man som tilskuer ved tækkernes stand til DM i Skills? Her kan du se et af naturens materialer blive omdannet til en smuk, organisk bygningsdel. Det er fascinerende at se, hvad der kan komme ud af et materiale, der er nærmest ubearbejdet. Høstet og renset, det er alt. Her er tale om et meget gammelt håndværk og en stærk tradition og kultur, der bæres videre.

Hvad er det for en opgave, deltagerne skal løse? Tækkemændene skal tække en helt konkret opgave som et tag på et lille rundt hus. I 2022 lyder opgaven på et transportabelt shelter med afvalmet tag. Afvalmet vil sige med hældning på alle fire sider.

Hvad gives der point for? Hvordan rørene følger underlaget, jævn tykkelse, tagets fasthed, slidlag, stødlængde (afstanden mellem enden af rørene og ”kæppen”), rørenes hældning og ensartethed i tækningen.

Hvad skal man kigge efter for at se den bedste opgave? Det kan være svært at vurdere for ikke-fagfolk. For det er især en vurdering af, hvor tykt laget er, hvor fast taget er, og hvordan slidlaget er.

Sponsorer

Stand

T5-764, T5-756

overskrift

Fagtype

overskrift

Prøv mærk føl

Vil du prøve kræfter med faget? Så er fagets Prøv mærk føl-aktivitet noget for dig

Fagets aktiviteter

Typer:
Typer: